“Mēneša priekšmets” ˗ Aleksandra Čaka tēva Jāņa Čadaraiņa durvju plāksnītes

2019.03.01 | 11:00 - 17:00 | A. Čaka muzejs
Ieejas maksa : 1.00 EURO

vieta attēlam

No 16. februāra līdz 15. martam Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā notiks tradicionālā ikmēneša izstāde “Mēneša priekšmets”, kurā šoreiz Rakstniecības un mūzikas muzejs no savas kolekcijas piedāvās apskatītAleksandra Čaka tēva, drēbnieka amata meistara Jāņa Čadaraiņa durvju plāksnītes.

Senākā no tām ar vienkāršu uzrakstu vācu valodā “J. Tschadarain” izgatavota 20. gadsimta sākumā. Otra tapusi, domājams, trīsdesmito gadu otrā pusē ar uzrakstu: “J. Čadarainis, drēbnieka amata meistars”.

Pēc laikabiedru liecībām, Aleksandrs Čaks dzīvē bijis pretstats savas agrīnās dzejas liriskajam varonim ˗ pārgalvīgajam Rīgas puikam. Dzejnieka tēvs Jānis Čadarainis (1866 – 1952) dzimis Bērzaunes pagasta “Kurzemniekos”. No 16 gadu vecuma mācījies drēbnieka amatu pie dzejnieka Jūlija Dievkociņa tēva brāļa. 1895. gadā viņš ieradās Rīgā un sāka strādāt par kungu drēbnieku. 1900. gadā Jānis Čadarainis apprecējās ar Emīliju Freiju. 1901. gada oktobrī, kad piedzima dēls Aleksandrs, ģimene dzīvoja gan Blaumaņa, Ģertrūdes, Bruņinieku un Lāčplēša ielās, no kurienes 1. Pasaules kara laikā devās bēgļu gaitās.

Visticamāk, pirmā durvju plāksnīte atradās pie vairāku māju durvīm, kur ģimene dzīvoja. Pēc atgriešanās Latvijā 1920. gadā izgatavoja jaunu durvju plāksni ar uzrakstu latviešu valodā: “Drēbniekmeistars J. Čadarainis”. Tās oriģināls nav saglabājies, bet redzams senā fotoattēlā Marijas ielā 51. 1937. gadā tēvs un dēls pārcēlās uz Lāčplēša ielu 48/50, kur tagad atrodas Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis ˗ muzejs. Jādomā, tieši tad izgatavota trešā, lielākā plāksne, lai gan dokumentāla apstiprinājuma tam nav.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju.