Tematiska izstāde “Seno japāņu gravīru ceļš”

2018.02.07 | 11:00 - 17:00 | A. Čaka muzejs
Ieejas maksa : 1.00 EURO

vieta attēlam

Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā apskatāma tematiska izstāde “Seno japāņu gravīru ceļš”, kurā eksponēti austrumu mākslinieku gravīru kolekcijas darbi, kas piederējuši Aleksandram Čakam. Izstāde būs atvērta apmeklētājiem līdz 16. aprīlim.

 Latviešu mākslinieks Jānis Plase 1920. gadā no Vladivostokas atveda austrumu mākslinieku gravīru kolekciju, kuru bija ieguvis no krievu futūrisma ciltstēva Dāvida Burļuka. 1929. gadā 14 šīs kolekcijas darbus Jānis Plase uzdāvināja savam draugam - dzejniekam Aleksandram Čakam. Spilgtākos darbus – Kabuki teātra aktieru portretus – dzejnieks ierāmēja un tie bija izvietoti viņa viesistabā.

1943. gadā Aleksandrs Čaks septiņas austrumu gravīras līdz ar jaunākajiem dzejoļiem uzdāvināja savai mūzai Mildai Grīnfeldei, kura tās glabāja dzīvoklī Struktoru ielā. Otrā pasaules kara beigās, bēgot no padomju varas, Milda Grīnfelde devās bēgļu gaitās uz Kurzemi, lielāko daļu iedzīves atstājot Rīgā. Atgriežoties mājās pēc kara, Struktoru ielas dzīvoklī dzīvoja sveši cilvēki un gravīras bija pazudušas. No Jāņa Plases atvestās kolekcijas saglabājušas septiņas Aleksandram Čakam dāvinātās un viena māksliniekam Romanam Sutam dāvinātā gravīra.

Tematiskā izstāde no muzeja krājuma piedāvā iespēju apskatīt Aleksandram Čakam piederējušos darbus, kā arī iepazīties ar vienu no krievu futūrisma spilgtākajām zvaigznēm - Dāvidu Burļuku un japāņu mākslinieku Tojoharu Kunitčiku.

Attēlā: T. Kunitčika. "Sniegs, mēness un ziedi", estamps.