Tematiska izstāde “Mīlestības stāsts”

2023.03.28 | 11:00 - 17:00 | Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka muzejs
Ieejas maksa : 2.00 EURO

vieta attēlam

Izstāde būs apskatāma no 2023. gada 8. februāra līdz 15. aprīlim.

 

Izstāde ir veltījums A. Čaka un M. Grīnfeldes mīlestībai un viņu kopīgajam darbam. A. Čaks ar M. Grīnfeldi iepazinās 1943. gada 27. martā literāta Jāņa Rudzīša dzimšanas dienā. Pēc dzimšanas dienas svinībām dzejnieks Mildu pavadījis uz mājām Struktoru ielā un romantiskās pastaigas noslēgumā abi norunājuši, ka turpmāk abi satiksies katru trešdienu plkst. 18.00. No šīm regulārajām tikšanās reizēm uzplauka gan mīlestība, gan dzejoļi.

1943. gada rudenī sacerētos dzejoļus M. Grīnfelde ieteica parādīt grāmatizdevējam Miķelim Gopperam no apgāda “Zelta ābele”. Sarunas gaitā ar izdevēju A. Čaks atklāja, ka gribējis savu jauno dzejoļu krājuma nosaukumu rakstīt ķīniešu valodā, bet tulkojumā šis romantiskais nosaukums skanējis pavisam neromantiski, tādēļ tika pieņemts lēmums atstāt latvisko variantu - “Debesu dāvana”.

Kara laikā M. Gopperam naudas nebija, bet, baidoties pazaudēt krājuma mašīnraksta manuskriptu, izdevējs ieteica A. Čakam noslēgt līgumu par grāmatas izdošanu pēc kara. M. Goppers samaksāja A. Čakam pusi honorāra, par kuru dzejnieks aizvedis Mildu uz kafejnīcu šo līgumu nosvinēt.

 

Dzejas krājums ar nosaukumu “Debesu dāvana” pirmo reizi iznāca tikai 1980. gadā.